lauantai 17. joulukuuta 2011

Jouluvalmisteluita: Amerikkalaiset suklaakeksit


Joulun suklaahippukeksit
Mikä mahtava vapauden tunne! Nimittäin se hetki kun tajuaa että kaikkia perinteitä  ole pakko noudattaa.  Esimerkiksi: jos ne joulupiparit eivät yksinkertaisesti nappaa, niin niitä ole pakko jouluksi ruveta tusaamaan. Vaihdoin parempiin joulukekseihin vuonna 1992: tällöin Helsingin Sanomissa julkaistiin kahden Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan vaimon suklaacookies-reseptit. Vastakkain olivat Bush ja Clinton, ja arkistoihini päätyi Hillary Clintonin suklaakeksien resepti. Tämän jälkeen perheessä ei olekaan tarvinut jouluisin kärsiä kuivien pipareiden tuskasta.
Teen suklaacookieseja vain jouluisin. Leivon niitä monta pellillistä ja annan herkkuja myös lähiperheelle joululahjaksi. Perustaikinan teen aina presidentillisen reseptin mukaan, höysteitä vaihtelen mieleni mukaan. Tänä vuonna höystin keksit macadamia-pähkinärouheella ja suklaalla. Toinen puolikas taikinasta sisälsi Smarties-suklaarakeita.
Ohessa myös toinen, tuoreempi keksiresepti, muistaakseni Kotilieden nettisivuilta löydetty. Näistäkin tulee mahtavan muhevia ja mehukkaita, ja vaaleampia kuin Hillary Clintonin kekseistä. Niihin sopii höysteeksi mainiosti valkosuklaa. Teen yleensä yhden satsin molempia taikinoita. Tällä yhtälöllä päästään reiluun sataan keksiin - kyllä niillä yhden joulun pärjää!

Hillary Clintonin suklaakeksit

250 g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1 1/4 sokeria
2 luomumunaa
3 3/4 dl jauhoja
3 3/4 kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
200 g rouhittua suklaata (tätä osaa reseptistä voit muunnella. Suklaata kannattaa laittaa aina, mutta osan siitä voi korvata esim. pähkinöillä, tai käyttää suklaana Smarties-rakeita)

1. Vatkaa keskenään voi, fariinisokeri ja tavallinen sokeri.
2. Lisää kananmunat.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita. Lisää joukkoon suklaarouhe.
4. Pyöritä taikinasta pienehköjä palloja ja asettele pellille. Yhdelle pellille ei kannata laittaa useampaa kuin16 kappaletta: paiston aikana keksit leviävät sen verran, että useammalla pallukalla saat aikaiseksi ison, koko pellin kokoisen keksilaatan. Taikina kannattaa muotoilla palloiksi: jos keksit menevät uuniin jo valmiiksi matalassa olomuodossa, tuloksena on todella lättänöitä, kauralastuja muistuttavia tuotoksia. Ei hyvä.
5. Paista keksit 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia.  Anna jäähtyä hyvin ennen herkuttelua! Keksit säilyvät huoneenlämmössä parisen viikkoa.

Vaaleat Chocolate Chip Cookiesit

150 g voita
1 1/4 sokeria
1 1/4 fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 luomumuna
3 1/4 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 3/4 dl rouhittua Pirkka pähkinä-valkosuklaata

Valmista kuten Hillary Clintonin suklaakeksit. Näistä voit muotoilla pellille hieman matalampia kakkusia - eivät leviä uunissa niin paljoa kuin Hillary Clintonit.
Paista 200 asteessa 10 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Suklaakeksit olivat hittijuttu tyttären synttäreillä - jopa anoppi pyysi reseptin. Kiitos Linda hyvästä reseptistä! Näitä herkkuja popsisin minäkin vielä joulun alla, vink vink...

    VastaaPoista