perjantai 19. elokuuta 2016

Lohipiirakka joka muutti kaiken

Suolainen piirakka lohitäytteellä
Nyt tulee tunnustus: on yksi leipomisen osa-alue jossa olen surkea. Umpi-surkea tarkemmin sanottuna. Suolaiset piirakat. Miten niiden tekeminen voikin olla niin vaikeaa? Milloin pohja jää raa´aksi, toisella kertaa tulee niin kuivaa että pöperöinen pohja pöllyää suusta. Olen kokeillut eri reseptejä, valmistaikinoita ja ties mitä. Ja jossain vaiheessa sitä vaan luovuttaa. Toteaa että tähän en pysty. Traumatisoutuu suolaisten piirakoiden äärellä.
Kunnes tulee päivä kun päättää vielä kerran kokeilla. Löytyy se täydellinen resepti joka muuttaa kaiken. Minun tapauksessani tämä käänteentekevä resepti löytyi Kodin Kuvalehdestä. Se loisti sieltä lehden sivuilta huutaen "kokeile vielä kerran". Resepti oli osa juttusarjaa, jossa lukijat esittelivät luottoreseptejään, niitä jotka ovat vuosia kulkeneet mukana ja onnistuvat aina. Ja miten minulle kävi tämän reseptin kanssa? Noh, onnistuin tietysti! Tein parasta piirakkaa jota olen koskaan syönyt. Missään. Olen testannut ohjetta muutamaan kertaan parilla eri täyteellä ja lopputulos onnistuu aina.  [ja tähän loppuun onnen kyynel onnellisen lopun merkiksi].

Lohipiirakka

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
Suolainen piirakka lohitäytteellä2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
50 g voita
2 dl maitoa
1/2 dl Emmental-juustoraastetta

Täyte:
1 prk (200 g) raejuustoa
1 prk (120 g) smetanaa
1 muna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
mustapippuria
2 prk (á 170g) säilykelohta (alkuperäisessä ohjeessa oli 300 g lämminsavulohta. Purkkilohi toimi piirakassa kuitenkin erinomaisesti)
1 dl Emmental-juustoraastetta

Koristeluun:
3 keitettyä munaa
Sipulia
tilliä
kapriksia
(kylmäsavulohta)

Tee pohjataikina: sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää maidon kanssa jauhoseokseen. Lisää juustoraaste. Sekoita taikina tasaiseksi. Äläkä huolestu: taikina jää melko löysäksi ja sellaista sen kuuluukin olla.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (läpimitta n. 22cm) ja taputtele jauhotetuin sormin  tasaiseksi ja hieman reunoille. Esipaista 200 asteisessa uunissa 10 min.
Valmista täyte. Sekoita puolet täytteeseen tulevasta juustoraasteesta ja muut täytteen aineet keskenään. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä, täyte hyytynyt ja saanut väriä pintaansa.
Koristele piirakka kananmunalohkoilla, sipulilla, kapriksilla ja tillillä. Lisää näyttävyyttä saat lisäämällä piirakan päälle kylmäsavulohiruusukkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti